Tarotuitleg  hoofd menu

  home

  over de tarot

  over mijzelf

  tarot links 
                                         

  de kaarten
  en gedichten


   uitleg over de tarot kaarten

De tarot is een kaartspel dat stamt uit de veertiende eeuw. Niemand weet waar het vandaan komt.
In de loop der tijd zijn er veel verschillende spellen ontworpen en getekend.

Het spel bestaat uit twee gedeelten, de grote arcana, het grote geheim, en de kleine arcana, die meer over dagelijkse zaken handelt. 
Talloze publicaties zijn verschenen over de tarot, die alle aspecten behandelen.
Wat dat betreft verwijs ik naar de boekhandel en naar tarot.startpagina.nl.
Het spel dat op dit moment veel gebruikt wordt is de Rider Waite, getekend door Pamela Cole Smith, uit ongeveer 1920. 

Het zijn prettig ouderwets aandoende plaatjes. De kleine arcana loopt van n tot en met tien, met daarna de hofhouding, die bestaat uit de schildknaap, de ridder, de koningin en de koning. De grote arcana bevat twee-en twintig archetypische figuren en situaties.  
Er wordt wel gezegd dat de tarot alle aspecten van het leven vertegenwoordigt.

            Rider Waite tarot

Ik kan in mijn uitleg heel dicht bij de plaatjes blijven en die vertalen naar de situatie van de vraagsteller. Dit betekent  in de praktijk dat de vraagsteller zelf kan zien hoe het ligt en kan begrijpen dat er geen kwestie is van mysterieuze voorspelkunst.
De uitleg van de kaarten is dan ook meer dat ik je laat zien hoe de situatie is en zich kan ontwikkelen, dan een ja,doe dat maar of nee, laat dat antwoord.
Er  zijn verschillende leggingen mogelijk waarvan het Keltisch Kruis door mij het meest gebruikt wordt, omdat daarin de situatie het best wordt neergelegd.
De kaarten vertellen dan waar het om gaat, wat het tegenwerkt of juist bevordert, wat achter de rug is en wat vr de vraagsteller ligt, geeft uitleg hoe het zo gekomen is, vertelt iets over de vraagsteller zelf, over zijn motieven, zijn hoop en verwachting, wat de omgeving er van denkt en tenslotte waartoe het allemaal zal leiden.